24.11.2015

Вісім кроків до ЄС: юридично-організаційні аспекти підготовки підприємства

Як підготовити своє підприємство до початку експорту в ЕС та що має робити для цього держава - у презентації старшого юристу компанії ОМП Миколи Чемезова.


Зареєстровані експортери до ЄС: 
  • Технічний казеїн (41 підприємство);
  • Шкури тварин (34 підприємства);
  • Мед та продукція бджільництва (22 підприємства);
  • Риба та рибопродукти (15 підприємств);
  • Курятина (4 підприємства);
  • Яйця та яєчні продукти (2 підприємства);
  • Тепличні овочі, горіхи та інша продукція (18 підприємств) 
Загальна характеристика кроків держави щодо експорту до ЄС: 
  1. Офіційний запит від МінАПП до DG SANTE для узгодження перевірки Держпродспоживнагляду; 
  2. Планування верифікаційної місії у січні поточного року; 
  3. Переписка щодо визнання Держпродспоживнагляду стандартам FVO, опитування, перелік інспекторів; 
  4. Направлення запиту, розгляд, відпрацювання плану дій (5-10 підприємств, які саме, представники ЄК визначають самі, потрібна 100% впевненість); 
  5. Обрання підприємства для перевірки; 
  6. Виїзд інспекторів (2-3 особи); 
  7. Перевірка стандартів та методик Держпродспоживнагляду; 
  8. Перевірка територіальних органів Держпродспоживнагляду; 
  9. Перевірка підприємства Держпродспоживнаглядом, представники ЄК контролюють діяльність інспекторів; 
  10. Підбиття підсумків перевірки, обговорення недоліків, очікування звіту.
Проблеми й шляхи їх вирішення

Африканська чума свиней

Наслідки:
  • Неможливість експортувати продукцію тваринництва;
  • Потенційні ризики для експорту фуражного зерна
Вирішення:
  • Чітке виконання комплексу протиепізоотичних заходів на підприємствах;
  • Зменшення популяції диких кабанів, інформування населення щодо необхідності повідомляти про будь-які випадки падежу тварин, відстеження руху тварин із неблагополучних підприємств;
  • Відновляться позапланові перевірки підприємств, які здійснюють виробництво та/або переробку продукції свинарства;
  • Ідентифікація та реєстрація тварин.
Реформування Держветфітослужби

Наслідки:
  • Фактична й юридична неготовність Держпродспоживнагляду до роботи;
  • Проблеми з визнання ветеринарних сертифікатів;
  • Затягування у підготовці до експорту продукцію тваринництва;
  • Потенційні ризики для експорту фуражного зерна
Вирішення:
  • Якнайшвидше завершення юридичних процедур реформування;
  • Вирішення кадрових питань в регіонах;
  • Запровадження системи відомчого контролю на місцях;
Загальна характеристика кроків для виробників щодо експорту до ЄС:
  1. Підприємство повинно орієнтуватися у вимогах ЄС до продукції, яку вони планують експортувати;
  2. Кваліфікований внутрішній аудит поточного стану агропідприємства на виконання вимог ЄС;
  3. Запровадження необхідних змін в процесі виробництва;
  4. Узгодження змін з профільними асоціаціями (наприклад УКРОЛІЯПРОМ, Асоціація птахівників та інші);
  5. Ініціювання перевірки підприємств Верифікаційною місією та Держветфітослужбою України на основі параметрів DG SANTE та FVO;
  6. Пошук іноземних партнерів;
  7. Виконання договірних зобов’язань перед іноземними партнерами вчасно і у повному обсязі;
  8. Підвищенні вимоги ЄС до відкритості та прозорості бізнесу
Примітка: Наведено не ієрархічно, кроки можуть виконуватися паралельно
 
Питання, що потребують першочергової уваги:
  • Запланований обсяг експорту
На який обсяг експорту Ви розраховуєте для того, щоб компенсувати усі пов’язані витрати?
  
">Нюанси, що потребують першочергової уваги:

Чемезов Микола

Назад
Адреса:
01033, м. Київ, вул. Тарасівська, 9
Тел:     +38 044 391 30 01
Факс:  +38 044 391 30 02
E-mail:  office@omp.com.ua