15.09.2016

Пальне «з акцизом» чи «без»? За яких обставин господарство може навіть не реєструватися платником цього податку, а за яких це обов’язково

Цьогоріч сільськогосподарські підприємства мали визначитися, чи реєструватися платником акцизного податку і чи сплачувати такий податок. Це питання виникло у зв’язку з тим, що для цілей оподаткування акцизним податком органи фіскальної служби фактично «прирівняли» сільськогосподарські підприємства до суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що продають підакцизні товари (пп.212.1.11 ПКУ). Що примітно: фактично така реалізація агропідприємствами не здійснюється, і не може здійснюватися, оскільки потребує спеціальної ліцензії.

По факту має місце ситуація, коли підприємства попередньо закуповують пальне, а потім:

• використовують таке пальне для власної техніки;
  • придбають послуги, наприклад, із оранки полів і заправляють «чужу» техніку власним пальним;
  • рідше орендують техніку і заправляють її власним пальним.

Разом із тим, не у всіх випадках і не завжди виникає акциз на пальне.

Почнемо із винятків. Якщо пальне використовується підприємством виключно для власних потреб (у т.ч. у разі здійснення заправки власної сільськогосподарської техніки та автотранспорту за відомостями через власний власний паливозаправний пункт), обов’язок реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального згідно з пп. 212.1.15 ПКУ не виникатиме, оскільки така операція не є реалізацією пального у розумінні абзацу другого пп. 14.1.212 ПКУ). Такого підходу дотримується й Державна фіскальна служба (ДФС), що підтверджується Листом ДФС від 15.06.2016 р. N 13380/6/99-99-15-03-03-15.

Ви не зобов’язані реєструватися й сплачувати акциз і в тому разі, коли підприємство орендує сільськогосподарську техніку. Щоправда, відносини оренди техніки трапляються рідко, оскільки зазвичай така спеціальна техніка є у власності таких же сільськогосподарських підприємств, яким вигідніше надавати сільськогосподарські послуги по обробітку землі, адже тоді такі послуги можна відобразити у спеціальній декларації із ПДВ та 50% такого ПДВ «залишити на підприємстві» (абзац «а» п.209.2 ПКУ). При цьому, отримувачам таких послуг невигідно «двічі»: (1) виникає акциз (якщо отримувач послуг заправляє техніку власним пальним); (2) для цілей спеціального режиму з ПДВ продукція не буде вважатися сільськогосподарською, оскільки сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п.209.4 ПКУ). Тобто, коли підприємства закупляють послуги з обробітку в сторонніх організацій, то є ризик, що органи фіскальної служби кваліфікують продану продукцію із таких полів як не сільськогосподарську, адже відсутня самостійність процесу вирощування сільськогосподарської продукції. Звісно, як контраргумент платники податку можуть вказувати що норми податкового законодавства не містять заборони на залучення третіх осіб до процесу вирощування сільськогосподарської продукції для цілей спеціального режиму з ПДВ, втім це може мати наслідком тривалі судові процеси. По цьому питанню є, зокрема, одне позитивне рішення на користь платника податків, де останньому все ж таки вдалося довести самостійність процесу вирощування сільськогосподарської продукції, незалежно від того, що до цього процесу було залучено енну кількість сторонніх організацій (Постанова Хмельницького окружного адміністративного суду від 18.02.2015 р. по справі № 822/108/15, залишена без змін Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 14.04.2015 р.; й відмовлено у відкритті касаційного провадження органу фіскальної служби Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 15.05.2015 р., № К/800/20457/15)

У всіх інших випадках, коли підприємство придбає послуги по обробітку землі й заправляє таку техніку власним пальним, то до початку здійснення таких операцій воно повинно зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального та складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, а також на обсяги пального, що використовується для власного споживання, зареєструвавши накладні в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) згідно з п. 231.1 ПКУ.

Щодо відповідальності. За порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, встановлених ст. 231 ПКУ тягне за собою накладення штрафу в розмірі:

• 2 % від суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, -- у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
  • 10% суми акцизного податку, -- у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 20 % -- у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 30 % -- у разі порушення терміну реєстрації від 61 до 90 календарних днів;
  • 40 % - у разі порушення терміну реєстрації на 91 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в ЄРАН/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування (п. 120 прим. 2.2 ст. 120 прим. 2 ПКУ).

Пунктом 120 прим. 2.3 ст. 120 прим. 2 ПКУ визначено, що сума акцизного податку для цілей п. 120 прим. 2.1 та п. 120 прим. 2.2 ст. 120 прим. 2 ПКУ визначається за ставкою, що встановлена на дату реалізації пального, та курсом Національного банку України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального.

Крім того п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено, що норми ст. 120 прим. 2 ПКУ не застосовуються при порушенні термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених у період з 01.03.2016 до 01.04.2016 р.

Враховуючи, що штрафи за порушення реєстрації накладних в ЄРАН є доволі значними, рекомендуємо або реєструватися платником і платити акциз, або все пальне використовувати на власну, чи орендовану техніку.

Для газети Агромаркет