19.10.2016

Оформлення накладних на лікарські засоби: чи обов’язкове зазначення оптово-відпускних цін?

Останнім часом доволі популярним питанням серед оптових постачальників лікарських засобів є питання щодо обов’язковості зазначення у накладній оптово-відпускну ціну на лікарські засоби. Така зацікавленість викликана тим, що більшість оптовиків використовують у своїй діяльності шаблон накладної, яка використовуються у поставках лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню. Цей шаблон сформований з урахуванням того, що до лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню, застосовується правило про обов’язковість зазначення оптово-відпускної ціни в накладній (про це трохи далі в деталях). А що робити у випадку вільних цін на лікарські засоби? Більшість оптовиків, звичайно, не мають бажання показувати аптекам та державним органам формування ціни на лікарський засіб. Та чи не буде це порушенням норм законодавства? Давайте з’ясуємо.

Для того, щоб розібратися з цим питанням треба визначити обов’язкові реквізити накладної, які передбачені законодавством

Накладна є первинним документом, який фіксує та підтверджує господарську операцію (в конкретному випадку – поставка лікарських засобів).

Загальні вимоги до оформлення первинних документів, а також перелік обов’язкових реквізитів міститься у Наказі Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 24.05.95, № 88 (далі – Наказ 88). Пункт 2.4. Наказу 88 передбачає перелік обов’язкових реквізитів первинних документів, а саме:

• найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ;
  • назва документа (форми);
  • дата і місце складання;
  • зміст та обсяг господарської операції;
  • одиниця виміру господарської  операції (у натуральному та/або вартісному виразі);
  • посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; та
  • особистий чи електронний підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Наказом 88 передбачено, що додаткові реквізити первинних документів можуть встановлюватися в інших нормативно-правових актах. Вимоги до накладної на лікарські засоби додатково передбачені Наказом МОЗ «Про затвердження Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі» від 29.09.2014, № 677. Відповідно до цього наказу, в накладних обов’язково необхідно зазначати:

• найменування лікарського засобу;
  • дозування,
  • лікарську форму,
  • номер серії лікарського засобу,
  • термін придатності лікарського засобу,
  •  кількість лікарського засобу; та
  • назву виробника.

Окрім цього, відповідно до Порядку формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. N 333 (далі – Постанова 333) суб'єкт господарювання, що здійснює оптову торгівлю, зазначає розмір оптово-відпускної ціни у первинних документах для проведення ним операцій з реалізації товару. Важливо зазначити, що відповідно до пункту 1 Постанови 333, вона визначає механізм формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, для реалізації суб'єктом господарювання на внутрішньому ринку. Таким чином, дія Постанови 333 не поширюється на вимоги щодо оформлення накладних на лікарські засоби, щодо яких не запроваджено державне регулювання.

Нагадаємо, що державному регулюванню підлягають ціни на такі лікарські засоби:

• які включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (який затверджений Постановою 333), незалежно від їх придбання за рахунок бюджетних коштів;
  • які включені до обов’язкового мінімального асортименту лікарських засобів для аптечних закладів та фельдшерсько-акушерських пунктів, визначеного Міністерством охорони здоров’я незалежно від їх придбання за рахунок бюджетних коштів (на сьогодні наказ, який затверджував цей перелік, втратив чинність, а новий не затверджений; та
  • оптово-відпускні ціни на які внесені до реєстру оптово-відпускних цін, та які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Якщо лікарський засіб не підпадає під жоден з випадків, зазначених вище, то у накладних зазначати оптово-відпускну ціну не є обов’язковим.

Звертаємо Вашу увагу, що на практиці більшість оптових постачальників зазначають оптово-відпускну ціну у накладних на всі лікарські засоби (в тому числі і на ті, що не підпадають під державне регулювання). Це пов’язано, по-перше, з запровадженням оптовими постачальниками єдиного шаблону накладної як для лікарських засобів, ціноутворення щодо яких підпадає під державне регулювання, так і для решти лікарських засобів. По-друге, з тим, що відповідно до Наказу Міністерства зовнішніх економічних зав’язків і торгівлі України «Про затвердження Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства» від 04.01.97, № 02, аптека як підприємство роздрібної торгівлі повинна фіксувати роздрібні ціни на лікарські засоби у реєстрі роздрібних цін. Реєстр роздрібних цін повинен містити таку інформацію: назва товару, артикул, марка, тип, оптова відпускна ціна (ціна постачальника) з посиланням на документ, що її засвідчує, розмір торговельної надбавки, встановлена роздрібна ціна. Проте в даному випадку мова йде про встановлену оптову-відпускну ціну постачальника, тобто дистриб’ютора, який продає лікарські засоби безпосередньо в аптеку, а не про ціну, за яку дистриб’ютор придбав лікарські засоби у виробника (або імпортера).

Якушенко Анастасія