23.08.2018

Земельний банк: нові правила гри на ринку

Шановні колеги та партнери!

Вітаємо Вас з Днем Незалежності України!

Пропонуємо Вам ознайомитися з наступним інформаційним повідомленням!

З 1 січня 2019 року істотно змінюються правила гри щодо землекористування. Велика кількість будуть вирішено по-новому, подекуди всупереч практики, яка склалася протягом останніх двадцяти років.

В цьому повідомленні до Вашої уваги ми надаємо перелік найбільш важливих новел, які запроваджує Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (далі – Закон).

Різновид земель

Зміни з 1 січня 2019 року згідно Закону

Рекомендація

1.

Землі під майном колишніх КСП, «невитребовка», окремі види земель резерву

• з 1 січня 2019 року землі колективної власності ліквідованих с/г підприємств (крім тих, що вже перебувають у приватній власності) визнано комунальною власністю територіальних громад;
  • дозволено загальним зборам членів колективних с/г підприємств, паювання яких завершилось, допаювати залишок угідь та передати несільськогосподарські землі до комунальної власності;
  • встановлено кінцевий термін для виділення в натурі (на місцевості) невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок - до 1 січня 2025 року;
  • органам місцевого самоврядування надано право розпоряджатися землями колективної власності, зокрема передавати їх в оренду - до моменту державної реєстрації права на них; право з 2020 року звертатися до суду щодо передачі до комунальної власності "безхазяйних" ділянок.
  • провести інвентаризацію прав на землі колишніх КСП, які не опинилися у приватній власності, зокрема:
  • невитребувані паї;
  • землі під пайовим майном;
  • землі резервного фонду; та
  • пасовища, інші види угідь за результатами розпаювання і які використовуються підприємством,
  • винести в натуру орендовані «невитребовані паї» з одержанням кадастрового номеру;
  • ініціювати процедуру визнання приватної власності на землі під «пайовим» майном (майном колишнього КСП).

2.

Проектні польові шляхи

• земельні ділянки під польовими дорогами, розташовані у масиві земель сільськогосподарського призначення (крім польових доріг, що обмежують масив), можуть використовуватися для вирощування сільськогосподарської продукції;
  • земельні ділянки під проектними польовими дорогами передаються в оренду землекористувачу, який використовує земельні ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву. Якщо такий землекористувач відсутній, то такі земельні ділянки передаються в оренду особам, які використовують не менше 25 відсотків масиву;
  • проведено чітке розмежування правового статусу земель під польовими дорогами, всередині масиву земель сільськогосподарського призначення та польовими дорогами, які обмежують самі масиви.
  • передані в оренду можуть бути ті польові дороги, що перебувають всередині масиву, польові дороги, які обмежують його залишаються землями загального користування і не можуть бути передані в оренду.
  • провести інвентаризацію землекористування (т.н. «шахівнички») із допомогою програми http://www.nashepole.com.ua/ (або схожої);
  • врахувати площі польових доріг для цілей оподаткування (четвертої групи), якщо раніше не враховувалося.

3.

Лісосмуги

• встановлено на законодавчому рівні правовий статус земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами як земель сільськогосподарського призначення;
  • надано можливість фізичним та юридичним особам використовувати земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, право на яке буде набуватись без проведення земельних торгів. При цьому лісосмугу може орендувати будь-яка особа, яка може і не мати відношення до певного поля чи масиву!
  • ініціювати оренду лісосмуг навколо орендованих земельних масивів, якщо вони використовуються для с/г призначення;
  • провести інвентаризацію (можливо за допомогою аерофотозйомки компанії smartfarming.ua) – площа безпідставного використання лісосмуг під посівами може досягати 2..3% від загальної площі земельного банку;
  • терміново ініціювати процедуру оренди лісосмуг поки ваші землі (можливо із певною культурою) не орендують сторонні люди!

4.

Єдиний масив

• землекористувачу, який використовує земельні ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву, надано право одержувати в оренду інші земельні ділянки масиву за умови надання взамін у суборенду іншої земельної ділянки, розташованої у цьому ж масиві. У разі відмови договір оренди може укладатися за рішенням суду;
  • законодавчо встановлена можливість обміну правом користування ділянками в межах одного масиву (без згоди власника) через суборенду, яка не потребуватиме згоду власників землі;
  • закріплено правило, за яким умови договорів суборенди, що укладаються при обміні правами користування земельними ділянками, мають бути не гіршими, ніж умови договорів оренди.
  • розробити пропозиції щодо обміну земельними ділянками виходячи із правил, запропонованим Законом;
  • провести переговори із сусідами (чи т.з. «конкурентами») та власниками землі щодо можливості суборенди;
  • суборенда без згоди власників землі може стати ефективним способом передачі прав на землю (в тому числі продажу) у випадках, якщо продаж всього господарства (корпоративних прав) не доцільний або є бажання одержати права на землю, продаж якої заборонено мораторієм.

5.

Меліорація

• запроваджено порядок встановлення земельних сервітутів для розташування меліоративних систем;
  • встановлено обов’язковість відшкодування витрат на зрошення масиву земель сільськогосподарського призначення землекористувачу, якому належать на праві власності або передані йому в користування (оренда, суборенда, емфітевзис) не менше 75 відсотків площі земельних ділянок, розташованих у масиві. Тобто компенсацію одержуватиме користувач 75% (або більше) від користувача меншої кількості землі на відповідному масиві (полі).
  • завершити оформлення прав на цілісні масиви під зрошенням; або
  • підготувати пропозиції користувачам земель для врегулювання питань компенсації за полив.

6.

Інше

• обмеження строку емфітевзису/суперфіцію – не більше 50 років;
  • встановлена обов’язковість оновлення нормативної грошової оцінки землі при проведенні інвентаризації масиву земель с/г призначення.
  • В разі бажання укласти договори емфітевзису на строк більше 50 років – зробити це до 31 грудня 2018 року включно, зареєструвати відповідне право.

ОМП завжди залишається Вашим партнером та юридичним радником. Відповідно, для одержання детальної консультації, пояснень чи рекомендацій – просимо звертатися за телефонами: 044 391-3001, 068 968 7053, 073 144 0018, 095 497-6605 або на електронну пошту office@omp.ua