23.02.2018

Найпоширеніші помилки в договорі оренди. АГРОВИКЛИКИ 2018- СЕМІНАР ВІД ЕКСПЕРТІВ ОМП

Фокус-семінар: «Агровиклики 2018» став майданчиком обговорення земельних питань, податкових викликів та експортних ризиків.

Сергій Мірошниченко, юрист аграрної та земельної практик Юридичної фірми ОМП, зорієнтував учасників щодо актуальних питань оренди землі. Практика показує, що каменем спотикання виявились допущенні помилки у складанні, а потім і в оформленні та підписанні договорів оренди. Ці помилки унеможливлюють в подальшому успішну перереєстрацію таких договорів.

Найпоширеніші помилки в договорі оренди:

• для підписання використовується типова форма договору оренди (вона не відповідала вимогам законодавства);
  • договір підписується не уповноваженою особою (обов'язково перевірити повноваження);
  • орендар бере на себе ризик втрати або пошкодження земельної ділянки;
  • в договір включається пункт про те, що перехід права власності на земельну ділянку є підставою для внесення змін або розірвання договору;
  • договір передбачає пункт про одностороннє розірвання договору;
  • на договорі ставиться факсиміле директора орендаря;
  • в договорі передбачені не всі істотні умови;
  • не передбачається дата з якої рахується строк оренди;
  • включається пункт про невід'ємні додатки до договору оренди;
  • досі включають фразу, що договір оренди набирає чинності з дати його державної реєстрації.
Серед питань, які обговорювались в рамках блоку земельних питань: Переважне право на поновлення договору оренди, Оренда невитребуваних паїв, польові дороги, судову практику у земельних спорах.

Ігор Огороднійчук, партнер ЮФ ОМП io@omp.ua, підняв питання щодо Земельного банку агропідприємства та його ціноутворення. Він зазначив, що у питанні яке стосується продовження оренди після виділення земельної частки (паю) в натурі та передачі у приватну власність пайовику є ЗАГАЛЬНЕ ПРАВИЛО - отримав державний акт (або свідоцтво з 1 січня 2013 року), договір оренди паю припиняється, а з власником потрібно укладати договір оренди земельної ділянки.
Досить поширеним на практиці є явище, коли орендодавці після одержання права власності (Державного акта або зараз – свідоцтва про право власності) бажають або самостійно обробляти ділянку, або передати її в оренду не колишньому орендарю паю, а іншим особам (конкурентам).

Але ми не обжилися виключно земельними питаннями  - про останні зміни в податковій сфері для аграріїв, в тому числі про відміну мораторію на податкові перевірки. розповіла юрист податкової практик Ірина Павлюк i.pavliuk@omp.ua

Анна Драгомирецька, радник з аграрних питань ЮФ ОМП, експерт з експортних операцій з 19 річним досвідом роботи у провідному агрохолдингу, поділилася секретами створення бездоганного експортного контракту для агробізнесу. da@omp.ua