28.11.2018

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ щодо господарської діяльності фармацевтичних представництв з фізичними особами підприємствами

Шановні колеги!

Інформуємо Вас про те, що в кінці листопада 2018 року, Генеральною Прокуратурою України були надіслані запити щодо господарської діяльності багатьом представництвам фармацевтичних компаній.

За результатом нашого спілкування з виконавцем цих запитів, ми розуміємо, що слідство, в першу чергу, цікавить господарські відносини між представництвами іноземних фармацевтичних компаній і фізичними особами - підприємцями, які надавали послуги з промоції та маркетингу фармацевтичної продукції.

Окрему увагу хочемо звернути на те, що в запиті окремо йдеться про надання інформації про співробітників представництв, які безпосередньо здійснювали пошук та спілкування з такими підрядниками, що мається на увазі, можливий подальший допит їх як свідків.

За результатами підготовки відповідей на даний запит ми встановили, що далеко не завжди представництва мають всі необхідні документи, що підтверджують факт отримання (та опис отриманих) послуг. Більш того, почастішали випадки, коли представництва не перевіряли підрядників і не володіють базовою інформацією про них (їх освіта, кваліфікація, фактична можливість надання таких послуг, перебування в країні, джерело отримання інформації про підрядника для первинного знайомства і т.п.).

З урахуванням даних обставин ми рекомендуємо всім клієнтам - представництвам фарм-компаній провести перевірку документації щодо підрядників - підприємців, і, де це необхідно, зібрати відсутню документацію, а також обговорити правила збору документації щодо таких підрядників з співробітниками, зокрема бухгалтерією та маркетинговим відділом.

* * *

Просимо звернути Вашу увагу, що дані, викладені у цьому інформаційному листі, призначені для загального ознайомлення і не можуть вважатися юридичною консультацією. Висловлюємо сподівання, що ця інформація була корисною для Вас.

У випадку виникнення необхідності у більш детальному роз’ясненні зазначеної інформації, будь ласка, звертайтесь до нас у будь-який зручний для Вас час.

Контактні особи:

Микола Орлов, керуючий партнер